Nato fortsätter bekämpa IS

REDAKTIONEN

Förra veckan deltog Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett möte med koalitionen som bildats för att bekämpa den Islamiska staten (IS). Mötet hölls vid Joint Air Base Andrews i Maryland, USA och leddes av den amerikanske försvarsministern Ash Carter. Alla Natos 28 medlemmar deltar i koalitionen men själva försvarsalliansen är inte formell medlem. I stället bidrar man med stöd och expertis. 

Under Warszawamötet i början av juli beslutades även att Nato skulle fortsätta och utöka sitt arbete för säkerhet och stabilitet i Mellanöstern och Nordafrika. Bland annat ska det avancerade övervakningsplanet AWACS användas för att att samla information åt koalitionsstyrkorna.

Terrordådet i Kabul förra helgen, där minst 80 personer miste livet, visar att IS fortfarande utgör en fara i Afghanistan. IS har främst lyckats etablera sig i provinsen Nangarhar, en viktig del av den afghanska ekonomin på grund av sin stora produktion av jordbruksprodukter. Provinsen är dessutom en vältrafikerad genomfartsled ut och in ur landet. Precis som på andra platser där terrororganisationen finns har det strömmat ut rapporter om fruktansvärda övergrepp mot den civila befolkningen.

Efter att ISAF formellt avslutade sin insats i Afghanistan 2014 har Nato och dess medlemmar fortsatt stötta den afganska regeringen. Under 2015 inleddes Natomissionen Resolute Support, med syftet att träna och understödja det afghanska försvaret. USA har fortsatt genomföra drönarattacker mot terroristfästen i landet, exempelvis i just Nangarhar. Dessa verkar ha gett resultat.

Nato uppgav nyligen att IS pressats tillbaka. Vid årets början kontrollerade gruppen nio av Nangarhars tjugotvå distrikt. Den siffran har nu sjunkit till två. Fortfarande återstår mycket arbete och säkerhetsexperter varnar för att terrordåden kan komma att öka i takt med IS territoriella förluster. Trots det är det glädjande att Nato med framgång fortsätter bekämpa vår tids värsta terrorsekt.

Lästips! Patrik Oksanen, en oförtröttlig avslöjare av Kremls desinformation i Sverige, har hittat ett färskt exempel.