Tolgfors vässar debatten om Nato

MAX ESKILSSON

Den första september släppte förre försvarsministern Sten Tolgfors sin bok Sverige i Nato. Slutsatsen är att medlemskap i försvarsalliansen är en naturlig och riktig utveckling på den solidariska säkerhetspolitik som Sverige har beslutat om i bred politisk enighet.

I samband med lanseringen anordnades ett seminarium på Timbros lokaler med utöver författaren, tidigare ambassadören Sven-Olof Petersson, Finlands förre försvarsminister Stefan Wallin, Widar Andersson från Folkbladet och Anna Dahlberg från Expressen. Se seminariet här.

Tolgfors betonade behovet av att Natodebatten präglas av fakta. Osäkerheten och spänningarna i Östersjön beror på att det säkerhetspolitiska läget är oklart. Sverige kan inte lova solidaritet och samtidigt prata om ”handlingsfrihet”, det skapar endast förvirring som Ryssland kan utnyttja.

Sven-Olof Petersson passade på att avliva några myter om svenskt Natomedlemskap. Natomotståndare påstår ibland att som Natomedlem blir Sverige ett ”förstahandsmål” för Ryssland. Sanningen är att det är precis tvärtom. Sverige är ett förstahandsmål idag då kontrollen över vårt territorium är avgörande för att kunna försvara Baltikum. Om Putin vill attackera baltstaterna kommer han att försöka besätta Gotland först för att placera sina långdistansrobotar där och sedan göra det i praktiken omöjligt för Nato att undsätta sina medlemmar. Att tro att vi skyddas av den självpåtagna etiketten ”alliansfri” är mer än lovligt naivt. Det visar att Natomotståndarna tror att vi fortfarande lever på 1940-talet när vapensystem och därmed krigföring ser helt annorlunda ut idag. Är vi med i Nato blir det mycket svårare för Ryssland att anfalla oss och därmed också Baltikum. Svenskt medlemskap minskar därför risken för krig.

Natomotståndare som ibland överdramatiserar vad ett svenskt-finskt Natomedlemskap skulle innebära fick också en tillrättavisning. Stefan Wallin sa att det skulle vara ”ungefär lika dramatiskt som när en tax sätter sig”. Alla vet i praktiken var Sverige och Finland står. Det gör såklart även Ryssland. Tidigare försvarsminister Wallins klarspråk uppmärksammades i hemlandet.

Tolgfors bok är ett välkommet tillskott i Natodebatten och ett måste för alla som är intresserade av hur vi stärker Sveriges och Östersjöområdets säkerhet.

Läs Tolgfors presentera sina slutsatser på SvD Debatt.

Mats Johansson kommenterar Tolgfors bok här.

MAX ESKILSSON är praktikant på tankesmedjan Frivärld och medredaktör för Natobloggen.