Trump gav inga besked om Nato

MATS JOHANSSON

Det är till att ha lågt ställda förväntningar när det betraktas som en stor framgång för minoritetspresidenten Trump – han som fick tre miljoner färre väljarröster än motkandidaten – att han lyckas hålla sig till manus. Så skedde uppenbarligen under hans tal i kongressen.

Några besked om den transatlantiska länkens framtid gavs egentligen inte. Fyra meningar på sidan 9 av 11 var inte mycket till deklaration om färdriktning, mer ett tillbakablickande:

”We strongly support NATO, an alliance forged through the bonds of two World Wars that dethroned fascism, and a Cold War that defeated communism. But our partners must meet their financial obligations. And now, based on our very strong and frank discussions, they are beginning to do just that. We expect our partners, whether in NATO, in the Middle East, or the Pacific –- to take a direct and meaningful role in both strategic and military operations, and pay their fair share of the cost.”

Så förvandlades en av efterkrigstidens pelare i västerlandets statsbyggen till en förhandlingsfråga om pengar. Det är förvisso en signal som säger något om avsändaren. Men den signalen ökar osäkerhetspolitiken i Europa. Kreml tackar för hjälpen. Och den Lenin-inspirerade rådgivaren Steve Bannon kan mysa över ännu en lyckad dekonstruktion.

MATS JOHANSSON är ordförande i tankesmedjan Frivärld och redaktör för SvD-bloggen Säkerhetsrådet.

LÄSTIPS: Aaron Korewa skriver från Washington om Trumps osäkerhetspolitik på Säkerhetsrådet.