Nato svarar på rysk upprustning

AARON KOREWA

Igår avslutades ett tvådagars möte mellan Natos utrikesministrar som ska förbereda alliansens medlemmar inför det stora toppmötet i Warszawa i juli. Det är glädjande att Nato verkar enigt om hur det nuvarande svåra säkerhetsläget bör hanteras.

Alliansen är överens om behovet av att försvaret av sin östra flank. Det betyder i klartext att man ska stärka den militära närvaron i Östeuropa. Man kommer också att teckna ett medlemskapsavtal med Montenegro.

Det här visar att Nato inte längre har några illusioner om vart Ryssland är på väg. Att bara försöka prata Putin till rätta fungerar inte, trovärdigheten i artikel 5 måste upprätthållas. Dörren för nya medlemmar står fortsatt öppen. Man köper inte påståendet om ”ryska intressesfärer”.

Ryssland kommer såklart att försöka spinna detta som att Nato ägnar sig åt ”provokationer”, ”farlig upprustning” eller en ”återgång till det kalla kriget”. Men som en högt uppsatt amerikansk tjänsteman sa: ”Man måste komma ihåg var det här började”.

Det är Ryssland som har rivit upp den europeiska säkerhetsordningen genom att invadera Ukraina och annektera Krim. De ryska styrkorna som har placerats i Europa är mycket större än Natos. De flesta av alliansens medlemmar har rustat ner försvaret sedan det kalla kriget samtidigt som Ryssland ägnat sig åt kraftig upprustning.

Nato är redo att ha fortsatt dialog med Moskva men en återgång till ”business as usual” är inte aktuell. Gott så.

Läs hela artikeln här.

AARON KOREWA är visiting fellow vid McCain Institute i Washington, DC och Capitolium-stipendiat vid tankesmedjan Frivärld. Han är även redaktör för Natobloggen.