Natoövning stärker försvaret av Östeuropa

REDAKTIONEN

Just nu pågår en av Natos största övningar någonsin i Polen. I Anaconda-16, som övningen heter, ingår 12 000 polska, 14 000 amerikanska och 1 000 övriga soldater från flera Nato- och partnerländer. Däribland Sverige och Finland.

Gemensamma övningar av det här slaget är en central komponent för att alliansens försvar av östra flanken ska vara trovärdigt. Vid en kris måste man kunna reagera snabbt. Ryssland demonstrerade under invasionen av Krim att just snabba aktioner är Kremls främsta trumfkort.

Inte helt oväntat har Ryssland fördömt övningen som ett hot mot deras säkerhet. Det är en smula barockt med tanke på att Natos nuvarande militära uppbyggnad i Europa är ett svar på Rysslands invasion av Ukraina och de ständiga hoten mot grannländerna.

Nato är en försvarsallians och att den övar på försvar av sitt eget territorium är naturligtvis inget att oroa sig för. Såvida man inte planerar att anfalla någon, förstås.

Läs BBC:s rapportering om övningen här.