Putin verkar planera någonting i Ukraina

REDAKTIONEN

Någonting håller på att hända i östra Ukraina. Den ryska säkerhetstjänsten har återigen slängt ur sig minst sagt tvivelaktiga påståenden, den här gången om ”väpnade ukrainska försök till intrång” på Krim. I en ledartext i Borås tidning diskuteras den senaste ryska upptrappningen i regionen.

Det verkar som Putin följer i sina egna spår och förbereder nya anslag mot Ukraina. I skydd av världens uppmärksamhet på OS i Rio, det amerikanska presidentvalets många bisarra turer och EU:s växande ångest för att Turkiet ska säga upp sin del av flyktingavtalet har ryska militärfordon i stor mängd förflyttas till Krim.

Vad ska de där att göra om syftet inte är att återigen destabilisera eller öppet anfalla sin blågula granne?

Låt oss hoppas att så inte är fallet. Det är dock föga troligt. Erfarenheten från tidigare ryskt agerande talar tyvärr sitt tydliga språk.

Lästips!  Linda Nordlund skriver i SvD om den haltande svenska beredskapen mot bakgrund av Rysslands agerande i vårt närområde.