Stöder (C) Putin?

REDAKTIONEN

Förra veckan publicerades en märklig ledare i den centerpartistiska tidningen Skånska Dagbladet. Chefredaktör Lars J Eriksson skrev om det amerikanska presidentvalet under rubriken Vi lever i en allt farligare värld. Trots inramningen fick läsaren framförallt ta del av någonting annat. Erikssons till synes helhjärtade stöd till Putin och Ryssland.

Inledningsvis ger Eriksson en kort historisk genomgång av 90- och 00-talets Ryssland:

”Efter kaos med rena rövarkapitalismen i Ryssland fick landet en stark och målmedveten president i form av Vladimir Putin som satsade stenhårt på ekonomisk tillväxt och fredlig samexistens”.

Vidare köper redaktören den ryska Ukrainapropagandan rakt av. Han skriver:

”Till det kommer USA och EU:s försök att destabilisera Ryssland efter statskuppen i Ukraina när den demokratiskt valda presidenten tvingades fly.”

Eriksson menar att det här är en ”lek med elden, en närmast bisarr politik som orkestreras från Washington”. Vidare hävdar han att USA:

”visat fullständig lomhördhet i snart tjugo års tid när Ryssland varnat för att sätta fart på rustningsspiralen.”

Det är ofattbart att en ledarsida som ska företräda liberala och centerpartistiska värderingar landar i sådana hårresande slutsatser. Förhoppningsvis gäller inte detsamma för centerpartiet.

Lästips! Csaba Bene Perlenberg skriver om Lars J Erikssons ledartext i Kvällsposten